A boldog kutya is igényel odafigyelést!


Parazita elleni védekezések

Folyamatosan ügyelni kell a külső élősködők (bolha, kullancs/babesiosis, lyme-kór/, atka, szúnyog/szívféreg, légy ellen is. Nagyon sok féle készítmény létezik ezek ellen, a cseppek egy hónapig, a tabletták 1-3 hónapig, a nyakörvek pedig 3-8 hónapig védenek hatásosan. Véleményem és saját tapasztalatom szerint a cseppekből az Advantix, Vectra 3D;; Tablettából a Bravecto, Simparica, Nexguard Spectra, Nyakörvből pedig a Foresto nyakörv működik a legjobban. Szívféreg és bőrféreg ellen a szúnyogok távoltartása mellett olyan féreghajtókat alkalmazhatunk, melyek hatásosak a fejlődési alakok ellen: Milbemax, Milprazon, Advocate, Stronghold, stb.

Megelőzés és táplálék kiegészítés

Glyco.Flex 600, Aptus-Apto Flex, Arthri Aid, Synoquin, vagy Luposan 3 hónapos kortól 1 éves korig előírás szerűen, majd évente érdemes kúrákat csinálni.

Kötelező oltások

Hazánkban évente kötelező a veszettség elleni oltás, amit érdemes komolyan venni és mindig beadatni kedvencünknek. Ezen felül kölyök korban az alapimmunizálás rettentő fontos, hiszen ezek az oltások védik kutyánkat a különböző fertöző betegségekkel szemben. Érdemes a kombinált oltásást is ismételni két évente, hogy megmaradjon a védettség.