Néhány szó rólam és a céljaimról

Szalay Enikő vagyok, a Honey Fairytale’s kennel tulajdonosa. Ráckevén, a Duna partján élek a jelenleg 8 tagú falkámmal. Főként border colliek, de velünk él egy ausztrál juhászkutya, és egy mentett keverék kutyus is, ő vigyáz itthon a lányokra.

Gyermekkorom óta rajongok az állatokért, járni is édesanyám óriás schnauzere mellett tanultam meg. Amikor komolyabban kezdtem lovagolni, és lovasversenyekre járni, megismerkedtem egy szuper intelligens gyönyörű kutyával, a border collie-val. Nagyon sok külföldi lovas versenyzőt kísért a versenyekre, lenyűgözött, hogy ezek a kutyák milyen fegyelmezettek, és tényleg csak arra várnak, hogy a gazdájuk kérjen tőlük valamilyen feladatot. Ekkor megpecsételődött a sorsom, eldőlt, hogy ha törik, ha szakad, nekem lesz egy borderem! Több hónapos keresgélés és ajánlások után eljutottunk Korózs-Papp Judithoz, a Real Pearl kennel tulajdonosához, akitől kicsit később, 2005 februárjában hozzánk költözött az én első saját kutyám Nofi, aki teljesen felfordította az életemet, Ő lett az én végzetem kezdete! Nofikámnak egyszer, 4 éves kora után születtek babái, közülük megtartottam Nalát, akivel belekóstoltunk az agility, dog dancing, és később a kutyakiállítások világába is. Ekkor döntöttem el, hogy szeretnék egy igazi kiállítási kutyát, aki egy újabb Real Pearl border, Daphne lett, aki csodaszép volt, nagyon sok kiállításon szerepelt eredményesen, illetve világ legkedvesebb kutyája volt, de sajnos rettenetesen korán elveszítettük Őt egy császármetszés szövődményének következtében.

Ma már Nala és Daphne utódjai az aktív tenyész- és kiállítási kutyáink. 2015 óta boldog gazdája vagyok egy bolond aussienak is, Promisenak hála eljutottam a világ legnagyobb kutyakiállításaira.

Köszönettel és hálával tartozom Judit barátnőmnek, aki már több mint 13 éve önzetlenül segít, és tanít a borderekről és aussiekról. Bármikor, bármilyen kérdéssel felhívhatom, neki köszönhetem kennelem alapító kutyáit!

Célom, hogy legfőképpen egészséges, jó idegrendszerű kutyákat tenyésszek, akik a kutyakiállításokon, és a kutyás sportokban is megállják a helyüket. Felelősnek érzem magam azért amit „létrehoztam”, ezért minden egyes nálam született kiskutya családjával igyekszem tartani a kapcsolatot, és lehetőségeim szerint segíteni őket a későbbi években is.


Miért fontos számomra a kiállítás?Találkozni az apa jelöltekkel

A kiállításokon alkalmam nyílik megismerni azokat a kanokat és gazdáikat, akiket el tudok képzelni mint apajelölteket a következő almokhoz. Itt nem csak képről és pedigréről tudok tájékozódni, de a saját szememmel tudom felmérni a fizikai adottságaikat, a temperamentumukat és az idegrendszerüket.

Fegyelmezni és szocializálni

A hétköznapokban alkalmam nyílik a környezetünkben fellelhető külső zavaró és kellemetlen helyzetekhez hozzászoktatni a kutyáimat. Ám a kiállításokon olyan helyzeteket teremtenek körülöttünk, melyben mind a kutyáim mind pedig jómagam fegyelmezetten kell viselkednünk, s kéretlenül is idegen emberek vizsgálhatják és tapogathatják kedvenceimet. Csak a kedvenceimet!

Őszintén? Mert jó buli...!

A tenyésztés egyik legfontosabb része, hogy nyomon követhetőek az ősök, látjuk és megfigyeljük nemcsak a számunkra fontos kutyákat de a konkurencia kutyáit is... Kiszakadni a megszokásokkal tarkított egyhangú napjaimból, együtt tölteni egy kis időt a kedvenceimmel...de ne térjünk el a tárgytól, ugye? A jó társaság, a rég nem látott barátok, a remek hangulat és bizony miért tagadnám(?) a sikerélmény! Ezek mind összességében feledtetni tudják velem még azt is, ha néha fárasztó egy kiállítási nap!

Mindennapjaim

Állatorvosi asszisztensként dolgozom egy ráckevei állatorvosi rendelőben, így szinte életem minden perce kutyák közelében telik el.

Tapasztalatszerzésnek mindenképpen építő jellegű elfoglaltság, mert a legszélsőségesebb állatbetegségek mellett, a mindennapokban is használható értékes tudással gyarapodtam. Nem csak a betegségek, ortopéd elváltozások, és a paraziták okozta megbetegedések terén, hanem lágyszervi műtétek során és hasonló problémák terén is nagy tapasztalatra tettem szert. Ezeknek a tapasztalatoknak köszönhetően hamarabb és könnyebben felismerem a lehetséges problémákat a tünetek alapján, s biztosabban tudom eldönteni mikor lehet szükség azonnali orvosi beavatkozásra.

A tenyésztéssel szorossan összefüggő természetes szülészeti esetekben és császármetszési esetekben is sikerült tapasztalatokat szereznem akarva akaratlanul.Részünkről szeretettel:KÖSZÖNJÜK!

Mindazoknak, akik a fotóikkal hozzájárultak az oldalunk szépségéhez és fényéhez!Kandikó Judit

Sós Edit

Kis Liliána

Szalánczi Gábor

Valter Viktor

Gágyor Ramóna

Szalai Ádám

Balázs JuditNéhány morzsa amiből szemezgettünk
Sz. Gábor

„Enikővel kicsivel kevesebb, mint két évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba. Első kutyának kerestem bordert, így találtuk meg Ryan-nel egymást, aki két évesen került hozzám. Nagyon kellemes természetű, tisztára családi kutya aki mindenkit szeret.
A kezdeti bizalmatlanság után összecsiszolódtunk, és teljesen beilleszkedett a másik kutyánk mellé. Ma már teljesen kinyílt, és a nagyobb család által is szeretett taggá vált. Az elmúlt két év során több dolgot is kipróbáltunk: terelés, suli, agility, mantrailing; de leginkább a futás vált be neki: agárpálya és coursing. Az általában kényelmeskedő és társaságot kereső Ryan, azért tud aktív is lenni és futni mint a nyúl!”

T. Nóra

„Enikő nagyon kedves volt, minden kérdésemre türelmesen válaszolt, segített.
Kodat többször is meglátogathattam mielőtt elhoztuk. Családias, de a kutyusok számára minden igénynek megfelelő környezetben nevelkedtek.
Koda pedig azóta egy nagyon okos, tanulékony és dolgozni akaró kutya lett. Egy éves kora előtt megcsináltuk az alap és a középfokú engedelmességi vizsgákat is.
Azóta pedig sok mindenbe belekóstoltunk, pl: frizbi, terelés, agility... illetve a mai napig mantralingre azaz személykeresésre járunk hobbi szinten. Minden sportban kiemelkedően teljesített.
Csak ajánlani tudom!”

K. Rita és István

„Boldog gazdái vagyunk egy, Enikő tenyészetéből származó szukának. Ő Marissa, hívóneve Menta volt, majd ismerettségünk mélyülése folyamán Lujza lett (Blaha Lujza, nemzetünk színésze után szabadon) igazi egyéniség! Nagyon kiállítási ☺ igazi szépség és emellett hihetetlenül figyelmes, nagyon ragaszkodó, öntudatos hölgy és valódi domina egyben.
Mivel második borderünk a családban, nem jelentett neki problémát a beilleszkedés a felnőtt collienk, Csipesz és a család tagjai körébe. A lehető legjobb döntés volt, hogy Enikőtől szereztük be felnőtt kutyánk játszótársát és a család egy oszlopos tagját.
Ezúton is köszönjük!”

N. Ágnes

„Enikőtől vásároltuk Lola nevű, most 1.5 éves border collie kutyánkat. Több helyen néztünk kutyusokat, de itt éreztük, hogy nemcsak egészséges kiskutyát kapunk, hanem szeretettel tartott és nevelt alomból lesz a kölyök. Tenyésztőtől szerettünk volna kutyát és nem szaporítótól - de Enikő nemcsak a tenyésztőjük, hanem az anyjuk is.”

B. Edina

„Enikőnél a legjobb helyre születnek a kiskutyák, első pillanattól óriási szeretetben és gondoskodásban van részük. Nagyon tetszett, hogy családias környezetben nevelkednek és a saját kutyái is a lehető legnagyobb szabadságot élvezik.
A mi Csokink is ennek köszönheti, hogy olyan kis talpraesett, kiegyensúlyozott kutyus. ❤ ”

K. Judit

„Életünk legmeghatározóbb és legfontosabb momentuma, hogy Luna a családunk tagja lett. Elképzelhetetlenül sok boldogságot, örömet, élményt és érzelmet köszönhetünk a mi kis fekete-fehér csodánknak, aki bearanyozza a mindennapjainkat.
Köszönjük Őt a Honey Fairytale's Kennelnek és Enikőnek!”

S. László és Zsuzsa

„4 évvel ezelött, az életünk egy nehezebb időszakában úgy döntöttünk hogy megvalósítjuk egy régi álmunkat és egy border collieval bővítjük a családunkat. Hosszú keresgélés után találtunk rá a Honey Fairytale's kennelre és Enikőre. Megfogott az a profizmus és felkészültség ami minden egyes beszelgetésünkor, levélváltásunkor tapasztalható volt. Már rögtön az elején tudtuk és éreztük, hogy tőle fogjuk megkapni azt a tökéletes kiskutyát amire vágyunk és ezt a döntést azóta sem bántuk meg. Köszönettel tartozunk neki, hogy megkaptuk töle Marvint.”

K. Csilla

„Fantasztikus kutyát sikerült szereznem ebből a kennelből! Lyni igazán rendkívüli kutya, nagyon jó idegrendszerrel és egészséggel!
Enikő, tenyésztőtől számomra szokatlan módon gyakran érdeklődött a kiskutyáról, ami nagyon jól esett! A mai napig rendszeresen tartjuk a kapcsolatot.
Örülök, hogy vannak még olyan lelkiismeretes tenyésztők, akikhez bármikor lehet segítségért fordulni! És akik figyelemmel kísérik a kutya további életét, növekedését, fejlődését! Mindenkinek csak ajánlani tudom aki hű barátot és jó kutyát szeretne maga mellet tudni!”

Sz. Alexandra

„A kiskutyám kiválasztásánál, nálam az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy kialakuljon a kölcsönös szimpátia köztem és a tenyésztő között.
Enikővel elsőre megtaláltuk a közös hangot, és a kutyái is nagyon tetszettek, kedves, egészséges és gyönyörű kutyákat tenyészt. Nagyon eredményes kiállítási vonalon, és a felvezetett kutyáival az elmúlt években több magas szintű eredményt ért el, és a legjobbak között van Magyarországon.
Holy kutyámat, akit imádok, neki köszönhetem, és ezért örökké hálás leszek!”

B. család

„Gyakorlott kutyatartóként sokáig gondolkoztunk, hogy milyen “új gyerekkel” bővítsük családunkat, előző házikedvencünk elvesztése után pár évvel. Mindig is csodálattal és lenyűgözve halgattuk, figyeltük a neten és ismerősöknél a különböző történeteiket, videókat a Border Collie-k különleges képességeiről és intelligenciájáról. Így végül sikerült elhatároznunk magunkat a fajta mellett. Itt jött azonban a dolog talán nehezebb része, hogy kitől is legyen a mi kis Border Collie-nk. Hosszas keresgélés és alapos körültekintés után találkoztunk Szalay Enikővel, aki már az első találkozásunk alkalmávál levett minket a lábunkról és meghoztuk döntésünket. Ma már, 5 év elteltével pontosan tudjuk, hogy remekül döntöttünk, mert egy valóban kivételes tenyésztőt ismertünk meg Enikőben, aki mindig, minden helyzetben a kutyái és a gazdik érdekeit nézi és nyújt tökéletes segítséget minden kérdésre. Felkészült, alapos. Látszik rajta, hogy a kutyákkal való foglalkozás az élete! Mindezeken túl egy különleges kvalitásokkal rendelkező barátot is nyertünk Encő személyében. A magunk részéről, csak a legnagyobb elismerés hangján tudunk nyilatkozni róla és jószívvel ajánljuk mindenkinek.”

Cs. Dóra

„Legyen kutyánk! Oké.
Legyen border collie! Oké.
De hol találunk ügyes, okos, szép, fantasztikus... kutyát, akire minden gazda vágyik? .... Mi megtaláltuk Ráckevén Enikőt...
Még Puszedli kutyánk születése előtt többször találkoztunk, megismertük Shadow-t, akinek pocakjában már ott cseperedett a várva várt kiskutyánk.
Közben Enikő állta a sarat, az első gazdis kérdésözönre türelmesen válaszolt és amint megszülettek a babák folyamatosan írt, küldött képeket! Az első találkozás fantasztikus volt, a sok gyönyörű kiskutya levett minket a lábunkról, nehéz szívvel hagytuk még cseperedni az ebünket.
Ezalatt Enikő még a szükséges alapfelszerelés bevásárlásában is segített. Miután elhoztuk életünk első kiskutyáját többször keresett bennünket hogy vagyunk, ami nagyon jó érzés volt, hogy követi sorsunkat. És most hol tartunk?
Van alap - és középfokú vizsgánk, jártunk ügyességi és treibball tanfolyamon és jelenleg terápiás kutyának készítjük fel Puszit, akinél a világon okosabb kutya nincs is...
Köszönjük, hogy ő van nekünk...”

H. Nikoletta

„Enikővel több, mint 5 éve hozott össze minket a sors, amikor elhatároztuk, hogy bővítenénk családunkat egy kis border fiúval. Már amikor először találkoztunk, alaposan felmérte az igényeinket és ismertette a fajtára vonatkozó jellemzőket, hogy megbizonyosodjon a felől, hogy megfelelő gazdái leszünk a kis csöppségnek. Rengeteg hasznos tanáccsal látott el bennünket a kezdetekkor, és a mai napig is számíthatunk rá mindenben. Ez alatt az 5 év alatt akadtak olyan helyzetek, melyeket „kezdő” gazdiként nem volt kitől megkérdezni, vagy épp nem kaptunk mástól megnyugtató választ, csak tőle. Enikő sokszor segítetett tanácsaival és javaslataival Herceg (Honey Fairytales Louis Armstrong) tanítása, adott esetben a megfelelő tápszer vagy egészségmegőrző készítmény kiválasztásával kapcsolatban. Hercit tőrzskönyvvel, betegségekre szűrve, chippel ellátva kaptuk, azonban az, hogy Enikő mindig a rendelkezésünkre áll, és figyelemmel kíséri Herci életét, mindennél fontosabb számunkra. Néhány évvel ezelőtt Enikő jelezte, hogy Herci nagymamája, Orchid at Real Pearl is új gazdát keres, ekkor megragadtuk az alkalmat és őt is magunkhoz vettük. Mindketten nagyon boldogok, imádjuk őket!”

N. Eszter

„Enikötől nemcsak, hogy gyönyörű, okos és egészséges kiskutyát vettem 5 éve, de a kezdetekben is nagyon sokat segített. Ott volt az első kutyás bevásárlásomkor, meglátogatta Linat mikor kicsit nagyobb volt, bármikor kérdésem támadt, felhivhattam. Külföldi utazásaimkor is számíthattam rá, és tudtam hogy Enikőnel teljes nyugalommal hagyhatom Linat. Nagyon lelkiismeretes, elhivatott, profi tenyésztőnek ismertem meg, nagyon örülök, hogy rátaláltam.”

H. Dorottya:

„Nagyon nagyra értékeljük, hogy mikor Chili bajba került és új otthonra volt szüksége, akkor te nem hagytad cserben. Nagyon örülünk, hogy hozzánk költözhetett. Tudtuk, hogy a border collie egy nagyon okos fajta, de Chili ezen felül egy kedves, bújós, jóindulatú, tettrekész, alkalmazkodó kutyus is egyben. Munkára és játékra mindig kapható, öszpontosít, s tiszta fejjel végzi a feladatot. Egyszóval mondhatni tökéletes! ... Még hosszasan tudnánk sorolni jó tulajdonságait és hogy mennyi örömöt okoz nekünk, de nem tesszük, azt kívánjuk mindenki tapasztalja meg maga ezt az öröm forrást 😊Mégegyszer köszönjük, hogy hozzánk kerülhetett ez a csodálatos kutya😊 Nagyon szeretjük.😌”

köszönöm!


„Hosszasan sorolhatnám azt a sok kedves és elismerő visszajelzést amit az évek alatt kaptam tőletek. Nemegyszer megkönnyeztem őket, ezért hadd ragadjam meg az alkalmat és fejezzem ki hálámat én is felétek:

MINDENKINEK NAGYON SOK BOLDOSÁGOT ÉS HOSSZÚ EGÉSZSÉGES ÉLETET KÍVÁNOK!”Szalay enikő